Goede gesprekken voeren over het slavernijverleden met kinderen


Goede gesprekken voeren over het slavernijverleden met kinderen

De Keti Koti toolkit leert jou hoe je op een fijne manier met kinderen over het Nederlands slavernijverleden kunt praten.


Je leert:

  1. Hoe start je een gesprek over zo een zwaar onderwerp?
  2. Wat kun je het beste bespreken
    Hoe kun je dit het beste bespreken?
  3. Welke details kun je al meegeven en welke kun je beter nog achterwege laten


In deze toolkit vind je:

  • Fijne en duidelijke video's met toelichting hoe je de video's met kinderen kunt bespreken
  • Leuke en goede activiteiten om samen met kinderen te ondernemen
  • Manieren hoe je moeilijke termen kunt uitleggen
  • Naast de toolkit kun je ook in contact komen met andere ouders en opvoeders die met de toolkit bezig zijn

Toolkit

De Keti Koti toolkit

 Slechts € 20

Keti Koti Toolkit

Vanaf welke leeftijd?

De tips en informatie die ik ouders geef kun je altijd afschalen naar kinderen die jonger zijn. Maar bij het ontwikkelen heb ik de focus gehouden op kinderen vanaf 8 jaar die hebben een bredere blik op de maatschappij en een beter inzicht in de tijd.

Hoelang heb ik toegang?

Alleen de community is geldig voor één maand. Voor de rest kun je de toolkit gewoon gebruiken. Mijn advies is, in aanloop naar Keti Koti is een mooie manier om de gesprekken van de Toolkit mee af te sluiten.

Kan ik de toolkit ook na Keti Koti nog toepassen?

Jazeker. De toolkit gaat in het algemeen over het Nederlands slavernijverleden en dat kun je het hele jaar door bespreken. Ik heb de toolkit voor het eerst gelanceerd in de aanloop naar Keti Koti en daarom de naam 'Keti Koti' gegeven. Dit betekent 'gesneden kettingen' in het Surinaams en staat symbool voor de afschaffing van het Nederlands slavernijverleden in het Caraïbisch gebied.

Is de toolkit geschikt voor scholen?

De vorige toolkit die ik lanceerde heb ik uitgebreid laten testen door maar liefst 10 onderwijsprofessionals en ruim 20 ouders. De onderwijsprofessionals vonden de inhoud ontzettend waardevol, maar voor een klas met 20+ kinderen té tijdsintensief, dat is uiteraard anders wanneer je het gesprek binnen je gezin voert. Samen met een aantal onderwijsprofessionals ben ik momenteel bezig om de toolkits in een geschikter format voor leerkrachten te gieten. De video's zijn geschikt om te bekijken met kinderen, de aanwijzingen die ik geef kun je als leerkracht ook toepassen. Maar bij het ontwikkelen heb ik de toolkits geschreven met ouder-kind interactie als doel en dat zie je dus ook terug in de inhoud.